נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

רגישות גבוהה לגלוטן (צליאק) וקיום מצוות אכילת מצה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

8 באפריל 2016

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רב

מי שרגיש ביותר לגלוטן ומגיב באופן קשה ביותר גם לכמות הקטנה ביותר – האם חייב בקיום מצוות אכילת ג' מצות בליל הסדר? ובשאר הפסח?
קיבלנו עצה לקנות מצות משיבולת שועל – אבל אם אין בהן גלוטן אז כיצד הן מצות של ממש?

תודה
י

תשובה:

א.  מי שרגישותו כה גבוהה, עד כדי כך שגם אכילת מצות שיבולת שועל (מזן נטול גלוטן) מזיקות לו – פטור מאכילת מצה, אך מדובר במיעוט קטן ביותר של החולים.
ב.  שאלתך איך יוצאים במצת שיבולת שועל נטולת גלוטן, נדונה כבר שנים ארוכות בספרות המדע-והלכה.
תהליך ההחמצה  כולל כמה תהליכי-משנה, ביניהם:
1)  פירוק העמילן לCO2 + אלכוהול
2) תפיחת הבצק כתוצאה מבועיות של הגזים המוזכרים ב 1) –  תפיחה שלשם קיומה נדרש חלבון הגלוטן.
נכון שבהלכה מוזכרים סימני תפיחה של הבצק כסימנים לחימוץ אך אין מכאן עדיין הוכחה שהתפיחה היא מהות החימוץ ולא סימן בלבד (ראה סוגיית בצק החרש).
לכן לדעה שפירוק העמילן לCO2+אלכוהול היא מהות החימוץ אין מניעה לצאת ידי חובה במצה העשויה מקמח שיבולת שועל נטול גלוטן.

[print_link]

שאלות נוספות

נסיעת טכנאי ה.ח.ג לבי"ח

טכנאית מעבדה שעוסקת בהפריות מבחנה נקראה לעבודה בשבת בבית חולים שמצריך נסיעה. האם הפריית מבחנה נחשבת לפיקוח נפש ומתירה נסיעה ועבודה בשבת? האם דין הפריית

קרא עוד »

מה טעם רפואת חרום?

שלום רב! האם בימים עברו היה מושגים כמו עזרה ראשונה, מד"א, רפואת חירום? מתי התחילו המושגים האלה אצלנו? האם כל הדברים האלה היו נחוצים לדורות

קרא עוד »