שימוש במדחום אלקטרוני בשבת
יצא מד-חום חדש באישור משרד הבריאות ושמו "תרמוtalk ", מדחום זה פועל עיי' מגע למצח והוא דיגיטלי. יש לו שלשה לחצנים שלחיצה על כל אחד
Harav, Dr. Halperin
I understand that at a recent conference, that it was announced that current halachic thinking, favors the egg donor as the halachic mother. I understand from our previous correspondence, that you have advocated that both the egg donor and birth mother should both be Jewish, and likewise the PUAH organization has followed this ruling. Other authorities considered the birth mother being Jewish was sufficient.
I would now like to check with you, the status of the birth mother. The Surrogacy legislation in Israel requires that the birth mother is Jewish. Is this still advocated for Jewish women seeking surrogacy abroad?
Do you still consider that both the birth mother and egg donor, need to be Jewish or now just the egg donor?
The major issue is obviously one of registration of egg donors.
Thank you
Julia Feuer
Lecturer in law
Both HaRav Yosef Shalom Elyashiv and HaRav Shlomo Zalman Auerbach, and HaRav Ovadia Yosef tend towards the position that the Genetic mother is the parent, and yet rule that this is not a fuly determined status and so the gestational mother should also be considered a parent.
In other words – there is no change in the final Halachic ruling de-facto.
see in my book "Medicine Reality and Halacha" [Heb], section 24, chapters 17-18, pp. 294-295. Also see in the journal Assia vol. 99-100, p. 101-107, the article by Rav Arieh Katz on the lineage of a baby born from egg donation
יצא מד-חום חדש באישור משרד הבריאות ושמו "תרמוtalk ", מדחום זה פועל עיי' מגע למצח והוא דיגיטלי. יש לו שלשה לחצנים שלחיצה על כל אחד
שלום רב מי שרגיש ביותר לגלוטן ומגיב באופן קשה ביותר גם לכמות הקטנה ביותר – האם חייב בקיום מצוות אכילת ג' מצות בליל הסדר? ובשאר
שלום! בסקירת מערכות הרופא מצא שיש לעובר מום בלב שנקרא AV-CANAL וגם חשד לתסמונת דאון בעקבות הממצאים. המליצו לי לעבור בדיקת מי שפיר לאימות .
שלום אני אשתתף בקבוצת עבודה של המרכז הישראלי להשתלות שתעסוק בשאלה האם ניתן להוסיף ניקוד למי שחותם על כרטיס אד"י. האם יש איזשהו חומר כתוב