הפעלת מוסיקה וסרטים בשבת לחולת אנורקסיה

שתפו:

23 ביוני 2025

הרב המשיב: הרב ישראל מאיר מלכה

שאלה:

שלום וברכה! רציתי לשאול, חולת אנורקסיה שמוטל עליה לאכול, ושמיעת מוזיקה וראיית סרט מקילה עליה (ואף ייתכן שבלי זה היא לא תהיה מסוגלת לאכול), האם מותר בשבת להפעיל לה מוזיקה או סרט כדי להקל על עצמה את האכילה? בתודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

עקב חומרת השאלה, שאלתי את מרן הרב אשר וייס שליט"א, וזאת תשובתו היסודית:

חולי אנורקסיה נחשבים על פי ההלכה כחולים שיש בהם סכנה, וכל דבר שדרוש בכדי לשמור על הזנה קבועה וסדירה שלהם, הוא בגדר פיקוח נפש.

הורים ומטפלים, מוצאים בכל תקופה עצות ושיטות שונות בכדי להאכיל את בן המשפחה או המטופל חולה האנורקסיה, והדוגמא של שמיעת מוסיקה או צפייה בסרט היא אופיינית ומצויה. בתקופה זו שזו שגרת האכילה של החולה, ואין בידיהם עצה אחרת שעובדת כיצד לעודדו לאכול, שמיעת המוזיקה והצפייה בסרט היא כעת פיקוח נפש עבור החולה, ובמצב זה הדבר מותר בשבת.

העיקרון הוא שאסור לשבור את שגרת ההאכלה של החולה, כי כל שיבוש יכול לערער את מצבו ולסכן אותו.

ולכן: ככל הניתן חובה להקל את האיסורים: להדליק את המוזיקה או הסרט ע"י שעון שבת, עבור זמני ההאכלה; או להדליק את המוזיקה ברציפות בשקט, ובהגיע שעת ההאכלה, להגביר את העוצמה בשינוי; או במידת האפשר להדליק על ידי נכרי. אך אם הדבר גורם איחור או עיכוב, או שאין אפשרויות אלו זמינות, מותר להדליק את המוזיקה או הסרט עבור חולה האנורקסיה בכדי להאכילו כפי שהוא רגיל (ולעשות זאת בשינוי, כגון בהקשה על המקשים בגב האצבע).

בימות החול, מן הראוי והחשוב לנסות – בליווי מקצועי ובאחריות, לפתח עם החולה דרכים אחרות שבהן הוא יהיה מוכן לאכול, שלא יהיו כרוכות בחילול השבת.

[התודה גם לד"ר אורן לדר, על עצתו].

בברכה,

הרב ישראל מאיר מלכה

 

להדפסה

שאלות נוספות

עבודה בבנק הדם בשבת

שלום,קבלו אותי לעבודה בבנק הדם של מד"א בעיר גדולה. העבודה כוללת גם משמרת מדי פעם ביום שישי – מסיימים כשמסיימים, שזה יכול להיות גם בשבת

קרא עוד »

אנדרוגינוס

לכבוד הרב ד"ר מרדכי הלפרין הי"ו שלום רב. הופיע בבית דיננו זוג כאשר הבעל תובע תביעת גירושין, ובין השאר הוא טוען שאשתו היא "אנדרוגינוס", [ואסור

קרא עוד »

מכשיר לחישוב מחזור

שלום רב, מייבאים לארץ מכשירים לחישובי מחזור האשה, זה שלוש שנים. אני מבין כי מניעת הריון לפי שיטה זו היא המועדפת מבחינה הלכתית. האם יש

קרא עוד »
Translate »

מה אתם מחפשים?