האם יש לי היתר קבוע לא לצום או לשבור צום?
שלום וברכה, אני בת 24 נשואה כמעט כ3 שנים יש לי בת בת שנה וחצי. מאז ומתמיד אני סובלת בצומות (פעם התעלפתי). אך מאז שהתחתנתי
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
שלום וברכה, אני בת 24 נשואה כמעט כ3 שנים יש לי בת בת שנה וחצי. מאז ומתמיד אני סובלת בצומות (פעם התעלפתי). אך מאז שהתחתנתי
שלום רב . אני אחות בתחום הוספיס – בית חולים במצב קשה ולעיתים סופני הנמצאים בביתם וזקוקים לטיפול רפואי במשך כל שעות היממה כל השבוע.
המבלך ספירת 7 נקיים היתה לי הפרשה סמיכה ורודה. האם צריך להתחיל לספור מחדש? אני מעונינת להיכנס להירון, המקרה כזה , לא יהיה סיכוי. מה