דיני נידה בהפריה מלאכותית
ב"ה-שלום-אשה שהופרתה האם חייבת טבילה ? אם כן האם הולד יחשב בן נידה אם לא טבלה? בתודה מ
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
ב"ה-שלום-אשה שהופרתה האם חייבת טבילה ? אם כן האם הולד יחשב בן נידה אם לא טבלה? בתודה מ
If a Jewish couple needs a donor egg in order to have a child, and the egg donor is not Jewish, would the child be
בס"ד שלום כבוד הרב: ברצוני לשתף את הרב בבעיה ספציפית רפואית הקיימת אצלי לגבי חיי מין תקינים, האם בעיה רפואית הנובעת מחשש בלבד להבאת ילדים
שלום, אני בעז"ה מתחילה בלימודי רפואה. ממקורות שונים שמעתי על בעיות שונות שיכולות להיות לבחורה דתיה בלימודים ובמקצוע זה. (לדוג' חיתוך גופות יהודים וכו'..). ברצוני