נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בדיקת זרע במצב של שילוב ניתוח עבור בקע מפשעתי ווריקוצלה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,

אני בן 23.8, רווק.

אני אמור לבצע בקרוב ניתוח לתיקון בקע מפשעתי, כאשר הובחנה אצלי גם וריקוצלה בצד זה. בשלב ראשון הרופא (כירורג) רצה לנתח את שני המקרים בבת אחת ועל מנת להיות בטוח ביקש שאעשה בדיקת זרע.

מכיוון שאני יודע שהנושא איננו פשוט, הלכתי להיבדק בדיקה נוספת אצל אורולוג והוא ייעץ שכל עוד איננו יודעים אם ישנה בעיה (ע"י בדיקת זרע) מומלץ לא לנתח את הוריקוצלה בשלב זה אלא אך ורק את תיקון הבקע המפשעתי ורק אם בשלב מאוחר יותר תיווצר בעיה נבצע ניתוח נוסף.

שאלתי היא האם לא נכון לבצע בדיקת זרע על מנת לקבל תשובה מוחלטת וכך לדעת האם לעשות ניתוח משולב או שמא לא, וייתכן ונצטרך לבצע ניתוח נוסף באותו המקום בעתיד.

אודה על תשובתכם.

תשובה:

א.

ראשית יש לשאול עד כמה בדיקת הזרע באמת חשובה מבחינה רפואית. ראה מאמרם של ד"ר אלחנן בראון וד"ר דוד ויס, השפעת דליות האשך (Varicocele) בגיל הבגרות על פוריות עתידית – בעיה סבוכה ובלתי פתורה, אסיא סז-סח, עמ' 23-34 (בהוצאת מכון שלזינגר, ירושלים, 2001).

שנית: לגבי הסוגיא ההלכתית בהנחה שהבדיקה אכן חיונית, ראה מאמרו של הרב דייכובסקי, פוריות ותפקוד זוגי – עילה לגט וטיפולים לפני נישואין – שו"ת, שם עמ' 13-22, בעמ' 13-16.

אך חלק מההיתרים שם שנויים במחלוקת, ראה: מה שכתב הרב הלפרין בספר הכינוס הבינלאומי לאתיקה רפואה והלכה במאמרו אי פוריות הגבר וליקויי זיקפה – רקע רפואי והבטים הלכתיים, עמ' 131-140, בעמ' 135-136, ובאסיא נז-נח עמ' 221-216 – הקפאת זרע לשם קיום מצוות פרו ורבו, הרב משה ביתן והרב מרדכי הלפרין, ובנשמת אברהם כרך ג', אבן העזר סי' כג' ס"ק א-ב.

שלישית: יש לזכור כי רוב האנשים עם וריקוצלה הם פוריים (אם כי אחוז הסובלים מוריקוצלה בקרב גברים לא פוריים הוא גדול יותר מאחוז הוריקוצלה בין הגברים הפוריים). והערכת הרופאים כיום היא שוריקוצלה גורמת לירידה הדרגתית בפוריות.

לכן: מצד אחד חשוב לשנות תוכניות ולהתחתן בהקדם משיקולים רפואיים.

מצד שני לא תמיד מומלץ לבצע בדיקות שכן נתאר לעצמנו שהבדיקות יראו שיש בעיית פוריות חלקית, ותוצאה כזו יתכן ותהיה חובה למסור לבת הזוג המיועדת.

מצב כזה יכול לפעמים למנוע או לעכב מאוד את אפשרות הבחור להתחתן בעתיד. בעוד שאם היה פועל לפי ההמלצה למעלה, מתחתן בהקדם תוך ידיעה שרוב סיכוייו להיות פורה, מצבו המשפחתי היה טוב יותר מכל הבחינות.

לסיכום: לבחור עם וריקוצלה, ההמלצה הרפואית המועדפת היא לשנות תוכניות (זה די קשה, אך אפשרי), להחליט על נישואין בגיל צעיר יותר ממה שתתכנן קודם לכן ולהינשא בהקדם. סיכוייו להיות אבא תוך זמן קצר הם גבוהים, וזה המצב ברוב המקרים.

לעומת זאת אם יהיו קשיים בכניסה להריון יומלץ אז לבצע את הבדיקות הנחוצות, ואת הטיפול אם יהיה בו צורך.

בהליך זה הסיכויים להיות הורה הם הגבוהים ביותר ע"פ הידע הרפואי.

ב.

צריך להביא בחשבון כי עצם קיום הבדיקה בזמן רווקות עלול להקטין את הסיכויים להינשא.

מצב זה תומך גם הוא בהמלצה הרפואית לשנות תוכניות ולהתחתן בגיל צעיר ככל שניתן.

[print_link]

שאלות נוספות

הפניה לרופאי פוריות

כבוד הרב השלום והברכה! אנו נשואים כשנתיים ואיננו מצליחים להיכנס להריון. כבר עברנו 2 הפלות לצערנו ( האחרונה היתה לפני 4 חודשים) ומאז לא הצלחנו

קרא עוד »

שירות סינון תאי זרע

שלום רב, כמשפטן הייתי מעוניין לבקש את עזרתך לבירור היבטים הלכתיים, אתיים ומוסריים של שירות רפואי חדש שייתכן ויוצע בישראל. עיקרו של השירות הינו שירות

קרא עוד »

זכויות הילד המפגר בחברה

אני עושה עבודה בתושב"ע בנושא הילד המפגר ורציתי לברר האם יש למפגר זכויות יתר בחברה, מהן הזכויות המשפטיות והחברתיות שלו ואיזו אחריות יש לחברה כלפיו?

קרא עוד »