נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

שירות סינון תאי זרע

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רב, כמשפטן הייתי מעוניין לבקש את עזרתך לבירור היבטים הלכתיים, אתיים ומוסריים של שירות רפואי חדש שייתכן ויוצע בישראל. עיקרו של השירות הינו שירות המוצע להורים המעוניינים להרות ובו יתבצע סינון זרע האב לזרע המכיל תאים זכריים וזרע המכיל תאים נקביים וזאת על מנת לאפשר להורים לבחור (בהסתברות גבוהה) את מין ילדם. השרות אינו חודרני ואינו מתעסק בגנים עצמם של תאי הרבייה אלא רק בסינון תאי הזרע לזכריים ונקביים ומאפשר (בהסתברות של 90%) לבחור את מין הילוד. ההפריה מתבצעת "כרגיל" בגוף האישה. עיקר שאלתי מתייחסת לעמדת ההלכה באשר ליכולת לאפשר להורים לבחור את מין ילדם והן לטכניקה של הפעולה. האם ישתנו ההיבטים אתיים/מוסריים של השירות באם יוחלט, בדרך של חקיקה, על הגבלות שונות (לדוגמא – רק זוג הורים עם לפחות 1/2/3 ילדים יוכלו להשתמש בשירות. דוגמא נוספת – זוג הורים יוכל להשתמש בשירות רק פעם/פעמיים וכד'). אודה לך מאוד על עמדתך בעניין.

תשובה:

א. הפוסקים אוסרים את התהליך אם הוא נועד אך ורק לברירת המין.

ב. לפני כ-20 שנה שאלתי שאלה זו את הרי"ז גוסטמן זצ"ל שהיה אחד מגדולי הפוסקים עוד לפני השואה עד פטירתו לפני קרוב ל-15 שנה.

תשובתו היתה חד משמעית: אין להתיר הפרדת זרע אם כל מטרתה ברירת מין, גם למי שיש לו צאצאים ממין חד בלבד.

ג. גם דעת הגרש"ז אויערבך היא חד משמעית לאיסור, כמובא בשמו בספר נשמת אברהם כרך ד' חלק אבן העזר סי' א' סק' א'.

https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.EH.1.asp

[print_link]

שאלות נוספות

תרומת מח עצם מתינוק

מה הדין בקשר לשימוש בתינוק כתורם מוח עצם? מהנשמת אברהם חושן משפט רמג א משמע שהוא מפקפק בזה האם ההתקדמות הרפואי בתחום הזה הביא לשינוי

קרא עוד »