נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הפלה – דין רודף

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רציתי לדעת למה מצד אחד צריך להרוג את העובר בסיכון לאשה מדין רודף ואם יצא ראשו אז אסור והרי התינוק "הורג" את אימו גם אם הוציא את ראשו וצריך להיות דין רודף גם אם הוציא את ראשו. ואם הסיבה היא שהתינוק בספק חיים לעומת האמא אז עדיין התינוק נחשב בספק חיים גם בשבועות הראשונים שלו ובימינו עם התקדמות הרפואה אין הבדל כמעט בין בתוך הרחם ומחוצה לו. ועוד שאלה שקשורה היא האם נחשב הילד כבעל נשמה כבר כעובר או רק מיציאתו ואם רק מיציאתו אז למה כל כך נורא הפלה?

תשובה:

לשאלה הראשונה: מבחינה עובדתית טהורה, העובר איננו רודף את האם יותר ממה שהאם רודפת את העובר.

[הרחם מתכווץ על העובר ועל פי החוק השלישי של ניוטון מופעל לחץ תגובה נגדי כלפי הגורם הלוחץ].

וכך גם מפורש בתלמוד הירושלמי, שאינך יודע "מי רודף את מי". אלא שהרמב"ם סובר שכאשר קיימת רדיפה הדדית בין שני גורמים, שהאחד במעמד אנושי מלא והשני במעמד נחות יותר, אזי זה שבמעמד הנחות נחשב כרודף. [הסבר מקובל זה מובא, בין היתר, בשו"ת תורת חסד. עיקרון דומה מופיע ברמב"ם עצמו בסוף הלכות חובל ומזיק לגבי נוסעי ספינה העומדת לטבוע].

מאחר ועל פי הלכה ברגע שיצא ראשו של עובר מעמדו משתנה ממעמד עוברי נמוך למעמד אנושי גמור – בטל העיקרון ששבר את הסימטריה הפיזיקלית שהפך את העובר לרודף.

ועם ביטול מצב זה אי אפשר לומר שהעובר הוא הרודף יותר מאשר שהאם היא הרודפת.

לשאלה השניה: המושג נשמה עליו שאלת איננו כל כך ברור לי. האם תוכל להסביר לי קודם כל מה זה בדיוק נשמה?

[print_link]

שאלות נוספות

סרזט

שלום רב, ילדתי לפני כחודש וחצי והתחלתי לספור שבעה נקיים. בשבוע שעבר הייתי אצל הרופא וביררתי אודות אמצעי מניעה המיועדים להנקה.הרופא המליץ לי על כדורי

קרא עוד »

תפקיד התוספתן לפי התורה

שלום רב, ל"תוספתן" (אפנדציט) אין שום תפקיד לפי הרפואה המודרנית. לכאורה, הוא מיותר ורבים חיים גם לאחר שמוציאים אותו מגופם. זה קצת מפריע לי, היות

קרא עוד »