נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

עבודת סטודנט בנושא – הפריה חוץ גופית בהמופיליה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

28 בינואר 2011

הרב המשיב: ישראל בלפר

שאלה:

בס"ד
אנחנו תלמידות העושות עבודה בנושא מחלת ההמופיליההפריה חוץ גופית.
בעבודה צריך להכניס סיפור מסגרת שבסופה יש שאלה הלכתית מובילה, אנחנו לא מצליחות למצוא את התשובה לבעיה ההלכתית הזאתי ותהינו אם תוכל לעזור לנו . (הסיפור הוא בדוי)
שרה נשאית מחלת ההמופיליה. שני בניה דיממו למוות בברית המילה שלהם בגלל המחלה (מחלה רק של בנים). הם רוצים עוד ילד אך הם יודעים שרוב הסיכויים שגם הוא ימות מהמחלה בברית המילה. הרב אמר להם שבנם פטור כמובן מברית מילה בגלל פיקוח נפש אך בנם יהיה ערל, ויהיה מוגבל לעניין אכילת קורבן פסח. הרופא אמר להם שקיימת אפשרות למנוע הולדת בן בעזרת תהליך של הפריה חוץ גופית שבו מפרה הזרע את הביציות מחוץ לגוף האישה ומחזירים לתוך הרחם את הביציות המופרות של הנקבות בלבד!
רצינו לשאול האם לשרה ולבעלה מותר לעשות הפריה חוץ גופית (למרות שאין פה פיקוח נפש), למנוע הולדת בן ובכך לפתור את בעייתם ?!

תורה ענקית מראש ! (:

תשובה:

שלום רב. כמענה לשאלה נוכל להפנות למאגרי המידע של מכון שלזינגר. באופן עקרוני, פרוייקט השו"ת של המכון לא נועד להכין (על ידי מענה ישיר לשאלה תיאורטית) עבודות עבור תלמידים וסטודנטים.
עיקר מטרות הפרוייקט היא :
א  לסייע לאנשים השואלים או הנשאלים שאלה רפואית-הלכתית מעשית.
ב  לסייע ללומדים הנתקלים בשאלה הלכתית-רפאית עיונית.
ג  לסייע לכותבי עבודות על ידי הפנייתם למקורות מתאימים.
חומר רב לעבודות ניתן למצוא במרכז המידע של המכון באינטרנט, תוך שימוש במנוע החיפוש.
והזנת מילות מפתח הקשורות לנושא העבודה. כמו כן ניתן לראות באופן פרטני מאמרים בנושאים ספציפיים בחוברות וספרי אסיא. בנוסף הקמנו פורום משתתפים מיוחד לכותבי עבודות.
לשאלתכן:
א. ראו נא את המאמרים העוסקים ב-PGD – ברירה טרום השרשתית – בספר אסיא י"ג הנמצאים בעמ' 293-321.
ב. ראו באנציקלופדיה ההלכתית רפואית בעריכת פרופ' אברהם שטינברג (הוצאת מכון שלזינגר, ירושלים) כרך ב' ערך הפריה חוץ גופית עמ' 115-150, ובמקורות המובאים שם. ניתן למצוא ערך זה גם דרך הספר המקוון "התורה והרפואה". ניתן לרכוש את הספר בו מובא הערך המלא במכון שלזינגר, או באופן מקוון.
ראו גם נשמת אברהם (מהדורה חדשה, ירולשים תשס"ז) כרך ג' – אבן העזר, סימן א' ס"ק ו'.

[print_link]

שאלות נוספות