נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום ט' באב בהנקה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

19 ביולי 2010

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום!
ילדתי לפני 5 חודשים ובני ניזון מהנקה בלבד. הנקה או חלב שאוב (בזמן שהוא במעון- אני שואבת כל יום לצורך יום למחרת). אני בד"כ חלשה בצומות, אך עם מנוחה עוברת אותם די בסדר, לגבי כמויות החלב אני לא יודעת. האם עלי לצום כרגיל בט' באב?

תשובה:

לצערנו לא נוכל להספיק לענות על השאלה לפני הצום.
במאגר התשובות של מכון שלזינגר ישנם תקדימים לשאלות בנושא צום ט' באב והנקה, לדוגמה:
https://www.medethics.org.il/db/ShowQ.asp?ID=5685
https://www.medethics.org.il/db/ShowQ.asp?ID=5690

כדאי לדעת את פסיקת הגאון ר' צדקה חוצין המובאת בשו"ת יחווה דעת חלק א סימן מב [הובא לראשונה בקובץ בית הלל שנה ה' גליון א(יז) שבט תשס"ד עמ' כא]:
"והגאון רבי צדקה חוצין המחבר ספר צדקה ומשפט (ושימש אב בית הדין בבגדאד משנת תק"ג עד תקל"ג), תיקן בזמנו שמעוברות ומניקות לא יתענו בתשעה באב, וכדין שאר תעניות, מפני שראה שמרוב החום השורר שם, כמעט היו באות לידי סכנה. (וכמ"ש נכדו הרה"ג צדקה חוצין ז"ל בהקדמתו לשו"ת צדקה ומשפט). ולכן גם במקומות אלה אם המעוברת או המניקה יש להן חולי, אפילו אין בו סכנה, אין להן להתענות אף בתשעה באב. ונכון לעשות שאלת חכם בכל מקרה, כמאמר חז"ל (באבות פרק א'), עשה לך רב והסתלק מן הספק." כך שלמעשה יש לדון בכל מקרה לגופו.

[print_link]

שאלות נוספות

בקשת מאמר

אני זקוק להעתק ממאמרו של הרב ד"ר אברהם אופיר שמש "כמהין ופטריות – זיהויים, שימושיהם ומעמדם ההלכתי לאור הספרות היהודית", סיני, קכה (תש"ס), עמ' כו-לג.

קרא עוד »

מניעת הריון

בס"ד שלום רב! האם אפשר למנוע כניסה להריון מבחינת ההלכה? המצב הוא שאנחנו רוצים להתחתן אבל לא רוצים ילד בשנה וחצי הראשונים . מה מותר

קרא עוד »