נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

שימוש במכשיר סיפאפ (בפשפ) בשבת

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

15 ביולי 2016

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

כיצד מותר להשתמש במכשיר סיפאפ בשבת, כאשר ההפעלה היא אוטומטית ע"י חבישת המסיכה?
במכשיר עם הפעלה בעזרת שעון שבת, התקלות בלתי נסבלות. בהנחה שיש לי הפסקות דום נשימה ברמה חמורה, מהם ההמלצות לגבי שני סוגי המכשירים?
בתודה מראש ובברכה
י

תשובה:

א. אם מדובר במצב בו אין סכנה במניעת השימוש ב c-pap אזי מותר להשתמש במכשיר רק אם בעצם ההרכבה שלו וההסרה לא מתבצע חיבור של מעגל חשמלי.
אמנם כדאי לדעת כי בחלק גדול מהמקרים בהם המטופל חושב שמטרת הc-pap היא לנוחיות גרידא, בכל זאת שיחה עם הרופא המטפל תבהיר לו כי השימוש הזה עשוי למנוע החמרה במצבו, כולל סיבוכים עתידיים לא פשוטים, המגיעים עד כדי פיקוח נפש.
לכן לפני קבלת החלטה על מניעת שימוש במכשיר חייבים להתיעץ עם הרופא המטפל.
מאחר ועצם הדרישה הרפואית לשימוש ב CPAP יוצרת חזקה של פיקוח נפש, הרי שעל פי ההלכה חייבים להשתמש בו גם בשבת כל עוד לא הבהיר לך הרופא שמדובר במיעוט בו מניעת השימוש במכשיר לא מסכנת את עתידם.
ב. אישור של מכון טכנולוגי-הלכתי כמו צומת או המכון הטכנולוגי בבית וגן יכול להוסיף הידור לשימוש במכשיר, אך איננו מהווה תנאי הכרחי לשימוש בו, ואסור להימנע מהשימוש רק בגלל העדר אישור של אחד המכונים. ראה גם שו"ת #4072, ושו"ת #3751.

[print_link]

שאלות נוספות

המשך ל 1796

שלום. תודה רבה על התשובה. לא הבנתי מה כוונתך "מאחר והאינדיקציה עכשיו למניעת הריון איננה רפואית מוחלטת" אם תוכל להסביר בבקשה. תודה וכל טוב

קרא עוד »

כדור שינה ביוה"כ

שלום רב, רציתי לברר האם ניתן לבלוע כדור שינה ביום כיפור על מנת שאוכל לישון עד שעה מאוחרת, אציין כי אינני נוטל כדורים באופן קבוע

קרא עוד »