נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הדרכת שימוש באמצעי מניעה על ידי רופאים

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

28 בדצמבר 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

האם מתירים כיום לרופא להמליץ ולהדריך פציינטים כיצד להשתמש בקונדום? האם יש הבדל בין נשואים או רווקים, גברים או נשים?
כוונתי היא האם מותר להמליץ על שימוש בקונדום למטופלים שאינם שומרי תורה ומצוות, במטרה למנוע התפשטות מחלות. השאלה נוגעת הן לידועים כנשאים ובעיקר ביחס לציבור הרחב. האם דין חמירא סכנתא מאיסורא שייך בנידון דידן או שמא נאמר שיש דרכים אחרות להימנע ממחלות אלה- הימנעות מקיום יחסי מין (אפשרות שאינה בידנו אך אולי יש לה משמעות הלכתית). 

תודה רבה וחודש טוב,

תומר

תשובה:

תשובת הרב שקאני:

קיום יחסי מין ע"י קונדום חשוב להלכה כמוציא שז"ל וכפי שנתבאר בשו"ת יבי"א ח"י (חאה"ע סי' כד אות ד) ובספר נשמת אברהם (חאה"ע סי' ב סק"ב ובסי' ה סק"ה). ואמנם במקרה שישנו חשש להידבקות במחלה בלא שימוש אמצעי כזה ובלאו הכי א"א להם להמשיך לחיות יחד אפשר להתיר להשתמש בקנדום עם יעשו חור קטן בקונדום ע"י סיכה. וכדי להוריד את הסיכון של הדבקת בן הזוג יש להוריד למנימום את קיום היחסים ביניהם כלומר רק למצות עונה בלבד. ויעו"ע בספר נשמת אברהם שם ובשו"ת מעין אומר ח"ח (עמ' עז-עח). יעו"ש.

במה דברים אמורים לגבי בני זוג הנשואים השומרים דיני נדה אבל אם אינם שומרים נדה, אין אנו נזקקים להם כלל וכלל, ועל אחת כמה וכמה שאין לנסות לעזור לאותם אלו שאינם נשואים לקיים יחסים באיסור, שיש בזה לאו של לפני עיור לא תתן מכשול.

[print_link]

שאלות נוספות