נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

טיפול פסיכיארטי במשנת חז"ל – אחריות המטפל והגדרת סכיזופרניה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

25 בפברואר 2011

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

בס"ד
1. על פי חז"ל- מה מידת האחריות של אנשים הסובלים מהפרעות אישיות אנטי-חברתיות ושל פסיכופטים לגבי מעשה הפשע שהם מבצעים. מה המקורות בחז"ל.
2. איך היו חז"ל מגדירים חולה סכיזופרני – שוטה או הגדרה אחרת. מה המקורות בחז"ל.

תשובה:

פיצול אישיות – (סכיזופרניה) היא מחלת נפש ידועה מזה אלפי שנה, בה קיים נתק בין הרגשתו של החולה לבין המציאות – אדם במצב כזה מוגדר בהלכה כ"שוטה", והלכות רבות הקשורות לשוטה מצויות בתלמוד ובפוסקים.
ראה סיכום הלכתי מקיף בנושא בספר "משפטי הדעת" של ראש ישיבת חברון, הג"ר משה מרדכי פרבשטיין. עשרה פרקים ראשונים של הספר מובאים בספר "רפואה והלכה: הלכה למעשה" (מכון שלזינגר, 2006) עמ' 91-190.
לגבי התייחסות מעשית לחולה, ראה את מאמרו של הרב אבינר "פסיכיאטריה והלכה – הבדל בין גישה מצמצמת של חז"ל לבין גישה מרחיבה של מטפלים פסיכיאטרים" שמובא בספר "רפואה והלכה: הלכה למעשה" עמ' 69-72.  
ניתן לרכוש את הספר במכון שלזינגר או ישירות דרך אתר המכון.
כמו כן כדאי לעיין בספרו של השופט ד"ר יעקב בזק "אחריותו הפלילית של הלוקה בנפשו" (מהדורה שניה, הוצאת קרית ספר 1972) בחלק השישי של הספר שמוקדש כולו למשפט עברי, עמ' 221-258.

[print_link]

שאלות נוספות

לורסטין בפסח

שלום לכבוד הרב האם התרופה לורסטין (אנטי היסטמינים מדור שני-שם גנרי לוראטידין) מותרת לשימוש בפסח? אודה על תשובה בהקדם. כמו כן, אשמח לדעת היכן ניתן

קרא עוד »